BuiltWithNOF
Cloeckendael

                     Site: Kastelen in Noord Holland (zie Meer en Berg)

Buitenplaats Meer en Berg

Ligging

Bloemendaal  -¬ Brederodelaan 12

Geschiedenis

Bewoners

Op het terrein van het Provinciaal Ziekenhuis lagen in de 17e eeuw de blekerijen. Omstreeks die tijd was het in bezit van de Amsterdamse koopman Nanning Florisz Cloeck. Tussen zijn  bleekvelden, stichtte hij een zomerverblijf dat hij Cloeckendael noemde. Na zijn  dood bleef het nog twee generaties in de familie. Daarna werd het gekocht door de Amsterdamse koopman mr. Willem van Gennep. Hij veranderde de naam in Meer en Berg.

In 1746 kocht de heer Hendrik Talbot de hofstede. Hij liet de bebouwing van de naast gelegen blekerijen afbreken en veranderde de bleekvelden tot een bos, dat hij bij zijn nieuw verworven buitenplaats trok.

Zestien jaar later werd mr. Christoffel J. van Dam, burgemeester van Haarlem, de nieuwe eigenaar van het huis. Hij vergrootte zijn bezit door de aankoop van het aangrenzende  Valckenburgh. Hij was getrouwd met Henri√ętte J. van Hoorn. Na het overlijden van  Christoffel in 1798 werd Pieter Th. Van Hoorn, thesaurier van Amsterdam eigenaar. Hij was de laatste buitenplaatsbewoner.

Na de invoering in 1841 van de eerste Krankzinnigenwet, gingen de Provinciale Staten van Noord-Holland naarstig op zoek naar een geschikte locatie voor de bouw van een krankzinnigengesticht. Op  12 juni 1844 werd de 30 ha grote buitenplaats Meer en Berg gekocht. In juli 1844 werd er begonnen met de bouw van het gesticht. Het oude herenhuis Meer en Berg evenals het koetshuis met de stallen werden verbouwd tot woning voor de geneesheer-directeur.

Het oude huis heeft deze functie lang  behouden. Daarna werd het achtereenvolgens broederhuis, zusterhuis, en patientenverblijf. Tegenwoordig is het als kantoor in gebruik. Het bijbehorende koetshuis dateert uit het einde van de 17e begin 18e eeuw.

Huidige  doeleinden

Algemeen Psychiatrisch Centrum Amsterdam, Lokatie Santpoort

[Familie Kloek] [Stamboompje] [Huwelijksakte Abraham Kloek en Maartje Wagemaker] [Huwelijksakte Jan Cloek en Guurtje Beek] [Huwelijksakte Martinus en Betje] [Stamboom voor 1800] [Opa en Oma] [Zusters] [Familie divers] [Wie zijn dit?] [Piet Kloek] [Fam Louiszoon] [Nel] [Fam Hazewindus] [Tinus Kloek] [Gastenboek]